HALVVEJS I FERIEN! HVORDAN GÅR DET EGENLIGT?

AMNING I OFFENTLIGE RUM – MIN MENING!

Okay jeg er nødt til at hoppe ind i den her dialog / diskussion der er om amning. Jeg er føler en trang til at dele mine meninger om det her emne. Jeg læste lige en artikel på nettet om en mor som pludselig fik angst for at amme hendes nyfødte på en cafe – og wow det var endda en cafe “hvor hun havde lov til at amme”. HAVDE LOV??? Jeg er nok lidt glemsom, for jeg har allerede glemt de steder hvor min hustru blev forvist til en stol nede i kælderen ved siden af toilettet ( tak Dag H & Wagamama ), jeg mener hvem vil ikke gerne sidde ved siden af lokummet og spise sin mad – selvom man er lille baby? Jeg har glemt hvordan det kan stresse en, at ens dyrebareste pus skriger en smule på en café, og man angstsvedigt prøver at få dem til at stoppe ( for hvor er nu den der stop og mute knap på babyer? Måske er den også nede ved siden af toilettet i kælderen? ). Jeg har glemt hvordan vores trang til IKKE altid at sidde i baby amme stuer kun og spise vores dyre brunch, og frokost anretninger, var til stede som baby familie ( how dare we? ). Jeg har glemt forundringen over at nogle cafeer decideret fravalgte familier på barsel. Fordi deres babyer måske også var sultne, og skulle ammes! ( kom igen når de vil spise cafe burgere og drikke øl, som normale mennesker! ). Det er jeg stadig forundret over nu jeg tænker over det…

En ting jeg IKKE har glemt er dog min mening om amning. Nuvel jeg er lidt farvet af at være far måske, dog er min holdning klar. Selvfølgelig skal nybagte mødre da absolut ud i verden og selvfølgelig skal de IKKE sidde nede ved toilettet og amme deres baby. Jeg snakkede med min kære hustru om netop det at amme i offentlige rum, og hun kunne sagtens sætte sig ind i det at være stresset over om folk ville kigge skævt til hende. Det handlede ikke om “kigger de på min bryster?”, dog mere om “kigger de på mig fordi jeg ammer mit barn?”. Jeg – som mand – tænkte at det var klart bryst delen det handler om 🙂 men forstår den anden del også. Jeg er sgu lidt flov over at nybagte mødre skal “frygte” at de bliver set skævt på, på grund af at de skal give deres babyer mad. Vi kan blive enige om at de fleste af os nok har fået mad den vej fra tænker jeg? Pludseligt er det noget andet. Hvorfor SKAL folk kigge tænker jeg? Hvis jeg tilfældigt kommer til at kigge på en ammende kvinde,  så kigger jeg væk igen. Absolut fordi jeg intet behov har for at kigge mere – men også fordi jeg tænker at kvinden der ammer har det på samme måde.

Jeg blir lidt sur over at ammende kvinder pludselig føler at de er “mindre velkomne” fordi de har en baby der er sulten? Jeg mener dog også at respekten går begge veje. Altså når vi var ude så gjorde min hustru en dyd i at amme diskret. Sådan så man virkeligt skulle stirre hvis man skulle se at der blev ammet. Jeg synes det også er vigtigt at man som ammende kvinde overvejer hvordan man ammer. Jeg tror at folk nogen gange har en fordom om hvordan en kvinde ammer, og de kan have svært ved at slette dette billede. Nogle gange har folk også bare en mening for at have den (som Johanne så smukt skriver om HER!). Jeg er klar over at jeg stikker snuden frem, og håber vi kan have en venlig dialog om vores (eventuelle) forskellige syn på denne sag. Jeg glæder mig til jeres tanker 🙂

TAK FORDI DU LÆSER MED 🙂

A

FØLG EVT OGSÅ MED PÅ FACEBOOK INSTAGRAM / SNAPPEN SOM: FARTILFIREPIGER

12 kommentarer

 • Stine

  Efter min mening er der egentlig kun to ting en ammende kvinde (som i øvrigt ikke behøver være nybagt mor) bør overveje når hun er i det offentlige rum: 1) har barnet behov for bryst 2) sidder jeg i vejen/til gene for nogen.

  Med til gene mener jeg ikke om nabo -bordet generes af synet, men om placeringen fysisk er dårligt og det kan være hensigtsmæssigt at flytte sig 30 cm eller måske to meter hen til nærmeste bænk. En cafe er jo så netop ikke offentlig, men privat ejendom. Hvorfor jeg meget ofte har spurgt uden jeg har sat mig (og kun en gang fået nej). De første 1-2 måneder u mit morskab overvejede jeg meget min påklædning sådan at jeg kunne nøjes med at vippe brystvorten ud nærmest . Det blev noget sværere da barnet blev ældre og i øvrigt også kunne finde på at slippe for ar kigge sig omkring. Så jeg blev mere ligeglad. Altså jeg pakker stadig brystet væk efter amning og jeg ammer heller ikke fra to brystet når jeg er sammen ler andre som jet kan finde på hjemme.
  Jeg har ammet i næsten to år nu og ammer der hvor jeg nu befinder mig og jeg kan finde et egnet sted. Det er min ammekamp at gå foran og normalisere og har vist kun en gang fået en negativ kommentar. Derimod deltager jeg ikke demonstrationer da jeg kun mener det bidrager til at trække fronter op og tvinger en hel masse folk som dybest set var ligeglade til at tage stilling ofte den stereotype “værste” type ammende mor som på ingen måde repræsentere fer store flertal.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Far til Fire piger

   Stine, du er sej! Og jeg er helt enig i det med demonstrationer som kan gå i den modsatte retning end forventet fra ammende mødre. TAK fordi du skriver dine tanker OG tak fordi du læser med 🙂 A

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er helt enig med dig – det er en naturlig ting at babyer skal have mad og man er såmænd stresset nok i forvejen over baby der pludselig er sulten/skriger – alle kigger og man sveder 🙄. Tænker som dig lidt diskretion begge veje og så går det alt sammen. Og ellers ville keg sgu forlade etablissementet som familie! Hvor jeg har det svært – og her stikker JEG næsen frem – det er den der debat om at børn og jeg skriver med vilje børn skalstol ammes til de er pænt gamle (i min optik).. Den forstår jeg ikke …#sorrynotsorry

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Far til Fire piger

   HAHAHA mette ! tak for dine tanker 🙂 og TAK fordi du læser med 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • I think that I was very lucky (or not very observant) because I never felt uncomfortable breastfeeding my 3 boys in public (in CPH and in Montreal). Mind you, I used breastfeeding as an excuse to buy some cute tops from Boob, which was a very discrete system 😉 I figured that I would be as respectful as possible but, sorry, my boys always came first. My husband was very supportive and we have similar views on the priority of breastfeeding our children. If a business was to make me feel uncomfortable, I would definitely make it clear that I would no longer be a customer of that establishment.
  When the heck will people just grow up and get over it? Amazing… you see breasts and cleavage all over the place but, when it is associated with breastfeeding, people get all weirded out? SO strange… Have a good day, Allan!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Far til Fire piger

   Celena this comment ROCKS! i am a fan of everything you write! Have an amazing day 🙂 A

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tabita

  Det er godt at se mænd/fædre blande sig i denne debat. Tak for det! At det overhovedet er blevet en debat forstår jeg dog ikke. Men jeg tror det hænger sammen med, at kvinders kroppe seksualiseres over alt i det offentlige rum og i medier. Bryster og især bare bryster er derfor per definiton noget seksuelt i manges øjne (pga påvirkning fra medier osv), og det at amme sin baby i det offentlige rum er pludselig noget, som nogle mennesker (heldigvis kun et fåtal, tror jeg) bliver stødt over. Men i mine øjne har babyer ret til at få mad og mødre ret til at amme uden at skulle tage særlige hensyn. Hvis man af uransagelige årsager bliver stødt over et bart bryst, så kig dog den anden vej. Det kan, som en anden mor også skriver, være svært at være meget diskret, når babyen fx ikke længere er spæd. Det er virkelig paradoksalt, at vi er så kropsforskrækkede idag samtidig med at vi ser store reklamer med bare (kunstige) bryster på busserne osv. Og jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være forkert at demonstrere for mødres ret til at opholde sig i det offentlige rum (og amme deres babyer).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Far til Fire piger

   Tabita du har så ret. Man må og skal altid demonstrere men pointen var at man dermed også tvinger nogle til at tage stilling til et emne de måske ikke havde en mening om – og måske synes “det modsatte” af hvad man gerne vil have ud af demonstrationen.. TAK for dine tanker! Hav en dejlig weekend liiige om lidt 🙂 A

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Smukt sagt, børn har lige ret til mad, og det skal ikke foregå på en lille stol ved toilettet.
  selv uden børn, ville jeg helst fravælge en cafe dersmider ammende kvinder og deres børn i skammekrogen, ja det deres private ejendom, og deres valg…. men også mit valg om jeg vil være deres kunde

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Far til Fire piger

   du har så ret Anette! KÆMPE high five til dig seje! 🙂 A

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak syntes nu ikke jeg er spejelt sej for det, jer der skriver som du gør her er de rigtig seje.
   Så det bare at det fortælles offentligt hvilke cafe der IKKE tillader at børn får mad…. så vi alle kan vælge… tror nu min ynglings cafe vil tillade det, der masser af hjerte rum, og de tillader hund.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Far til Fire piger

   Vigtigt med ens favorit sted – tænk hvis de pludselig ændrede mening! HVor skulle man så gå hen høhø 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

HALVVEJS I FERIEN! HVORDAN GÅR DET EGENLIGT?